Aangehouden

[vc_row height=”auto” width=”full” color_scheme=”primary”][vc_column][rev_slider_vc alias=”home”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][us_image image=”5741″ size=”full”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

AANGEHOUDEN?

De politie kan iemand aanhouden die wordt verdacht van een strafbaar feit. Wanneer de jongere mee moet naar het politiebureau kan deze voor maximaal 9 uur op het bureau worden vastgehouden om te worden verhoord door de politie. Het kan zijn dat de jongere na dit verhoor wordt heengezonden en dus naar huis mag. Dan krijgt de jongere later bericht of hij verder vervolgd wordt. De tijd tussen 00:00 en 09:00 uur telt niet mee. Wordt uw kind dus om 23:00 in de avond aangehouden, dan kan hij tot 17:00 uur de volgende dag worden vastgehouden.

Als de jongere na deze 9 uur nog niet naar huis mag, wordt de jongere in verzekering gesteld. Deze periode mag maximaal 3 dagen duren en mag bij dringende noodzakelijkheid eenmaal worden verlengd met 3 dagen. Deze inverzekeringstelling vindt plaats in gevallen waarin sprake is van verdenking van een ernstig misdrijf en wanneer de politie meer tijd nodig heeft om de zaak te onderzoeken.

Tijdens deze periode van inverzekeringstelling kan de jongere weer in vrijheid wordt gesteld nadat de politie heeft overlegd met de officier van justitie. De officier van justitie kan ook besluiten dat hij de verdachte langer vast wil houden.

Anders dan in het ‘gewone strafrecht’ mag u uw kind bezoeken op het politiebureau. In de regel neemt de politie zelf contact met u op. Kan men u niet bereiken, bel dan met het landelijk telefoonnummer politie (0900 8844) en vraag naar de wachtcommandant van het bureau waar uw kind verblijft. Maak altijd onmiddellijk duidelijk dat het om een minderjarig kind gaat. Neemt u ook een legitimatiebewijs mee, wanneer u naar het politiebureau gaat.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]